Hangi ay hangi balık yenmeli?
19.10.2017
Hangi ay hangi balık yenmeli?
19.10.2017

Hangi ay hangi balık yenmeli?

Balık, vitamin, mineral bakımından oldukça zengin bir gıda olmakla birlikte beynin kullandığı omega yağ asitlerince de çok zengindir ve en önemlisi mevsiminde balık tüketmek. Örnek vermek gerekirse, kış mevsiminin dışında tüketilen hamsi ve palamut, yaz aylarında tüketilen lüfer ve kefalden çok da bir şifa beklemek doğru değil. Bunun yerine, kış bitimine doğru yiyebileceğimiz bir kalkan, ilkbahar mevsiminde yenecek levrek ve mezgit, yaz mevsimi sonuna doğru yiyebileceğimiz çipura bizim için çok daha sağlıklı ve doğru bir tercih olacaktır.

Ocak

Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrit. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklar.

Şubat

Kalkan mevsiminin başlangıcı. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetli.

Mart

Gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarından.

Nisan

Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetli. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercan.

Mayıs

Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklar. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.

Haziran

Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardan.

Temmuz

Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıkları. İstavrit çok lezzetli.

Ağustos

Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetli. İstavrit yine en lezzetli balık.

Eylül

Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetli. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.

Ekim

Balık sezonunun en canlı aylarından biri. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetli. Palamutun en lezzetli zamanı.

Kasım

Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetli. Kasım ve Aralık, lüferin en lezzetli zamanı. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zaman.

Aralık

Uskumru, lüfer, palamut, torik lezzetli. Tekir, bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.